Inleiding

De Stichting

De stichtingsakte  is op 12 januari 2007 getekend. Tot de doelen die de stichting zich gesteld heeft behoren het bewerken van landbouwgronden, bossen en heidevelden op ouderwetse, traditionele wijze en het in stand houden van oude gereedschappen, tuigage en wagens die nodig zijn bij dit werk. Tevens wil de stichting graag haar bijdrage leveren aan leuke evenementen.

 

 Kleinschalige akkerbouw

De stichting heeft een flink aantal trekpaarden, van verschillende rassen, tot haar beschikking. Deze paarden kunnen worden ingespannen voor een grote verscheidenheid aan oude traditionele landbouwvoertuigen cq werktuigen. Hiermee bewerkt zij onder andere een drietal hectare grond van Staatsbosbeheer en een tweetal hectare grond van de gemeente Menterwolde, genaamd “Tussen de Venen”. Het natuurgebied “Tussen de Venen” is gelegen in Muntendam. Dit gebied grenst aan het educatieve natuurcentrum “De Heemtuin”.

sellingen 2013 eite (77)

Bosarbeid

Gedurende de wintermaanden zijn de paarden werkzaam in het Slochterbos, grenzend aan deFreaylemaborg te Slochteren. Hier worden de paarden ingespannen voor de “mallejan”, een tweewielige kar die gebruikt wordt voor het verplaatsen van dikke bomen). Op deze manier zetten de paarden zich in voor een dubbel doel; het mede onderhouden van het bos en het plezieren van het wandelend publiek.

Demonstraties en shows

De stichting kan ingehuurd worden voor het verlenen van haar medewerking aan oogstdagen en evenementen. De trekpaarden worden niet alleen ingespannen, maar kunnen ook onder het zadel een bijdrage leveren aan shows, bijvoorbeeld een kür op muziek met trekpaarden als openingsact. Een demonstratie over het bekappen van trekpaarden behoort tot de mogelijkheden. De paarden worden bekapt door leden van de stichting in een speciaal daarvoor bestemde bekapbox of hoefstal. Daarnaast heeft de stichting enkele authentieke wagens die ingezet kunnen worden bij feesten en optochten.

IMG_0459
Workshops

De stichting organiseert regelmatig workshops en teambuildingsdagen waarin het werken met trekpaarden centraal staat.

Een aantal keren per jaar geeft de stichting een aanzet tot een gezellige dag, met als thema “werken met je eigen trekpaard”. Op deze dagen wil de stichting onervaren particulieren stimuleren om met hun trekpaarden aan het werk te gaan.

 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Heeft uzelf suggesties, alles is bespreekbaar. Neem hiervoor contact op met de stichting.

 

Ga terug in de tijd

met trekpaarden

 

De stichting kan alleen blijven bestaan met behulp van vrijwilligers en de financiële bijdragen van sponsoren en donateurs. Misschien ook iets voor u?